17 december 2021
Welkom op mijn site en leuk dat je deze blog leest.
Hier vertel ik hoe ik in een burn-out ben geraakt, maar ook de weg die ik daarin heb afgelegd. Hoe ik uiteindelijk dankbaar ben dat dit mij is overkomen.
"Een wereld ging voor mij open en langzaam kroop ik uit mijn burn-out. Eindelijk vatte ik waarom ik continue in dezelfde valkuilen stapte. Waarom ik iedere keer in dezelfde patronen vast zat en dit er uiteindelijk voor had gezorgd dat ik volledig overwerkt was en opgebrand."
Hoe het allemaal begon
Op mijn 21ste starte ik na mijn opleiding aan Schoevers als afdelingssecretaresse. In mijn eerste baan had ik al grote dromen. De lat lag toen ook al erg hoog.
Ik wilde het liefst de top bereiken. Ik werkte snoei hard en heb als PA dan ook voor heel bijzondere mensen mogen werken bij fantastische bedrijven.
Eigenlijk allemaal bedrijven die serieuze impact maakten (en dat nog steeds doen) in de wereld.
Mensen zeiden wel eens tegen mij: "je speelt nu in de Champions League" op jouw gebied.
Voor mij voelde dat nooit zo. Ik vond het logisch dat ik dat deed en ik kon altijd nog harder werken en wilde nog meer bereiken.
Uiteraard ben ik zo dankbaar dat ik op al deze bijzondere plekken heb mogen werken, een kijkje heb mogen nemen in de keukens van top C-levels en een bak aan ervaring opgedaan die zo ontzettend waardevol en onbetaalbaar is geweest
Toch bleek mijn grootste leerschool nog te komen. In 2019 liep ik snoei hard tegen de lamp.
Ik ben van het niet lullen maar poetsen principe en het motto "Work hard, Play hard".
Echter ben ik erachter gekomen (op een harde manier) dat deze bekende uitspraken mij uiteindelijk lieten opbranden.
2019
Mijn lijf was al geruime tijd signalen aan het afgeven. Hevige hoofdpijn, vlekken voor mijn ogen, uitslag, oververmoeidheid etc. Allemaal signalen die ik aan het negeren was.
Ik ging gejaagd door het leven, mijn dagen zaten vol gepland met afspraken en in het weekend hoopte ik d.m.v. veel leuke dingen te doen het van mij af te zetten.
Mijn ambities waren hoog en ik had mijzelf een doel gesteld en die zou ik coute que coute halen.
Het lukte!!! Hoera, alleen net voor de "finish" zakte ik letterlijk door mijn knieën op kantoor. Ik kon echt niet meer.
Zelfs op moment dat dit gebeurde ontkende ik wat er aan de hand was. Hoe kon ik mijn team in de steek laten?!
Mijn huisarts stuurde mij linea recta naar huis.
Ook daar ging ik in de weerstand. Burn-out??!! Dat was niet voor mij, dat was voor anderen mensen. Ik kon het niet geloven.
Twee weken lang heb ik nog geprotesteerd, totdat ik mij volledig overgaf. De zes weken daarna lag ik op bed en kon niets meer.
In de tussentijd probeerde mijn huisarts mij op de overvolle wachtlijst van de GGD psychologen te zetten. Na 2 maanden kon ik eindelijk terecht.
Eenmaal bij de psycholoog werd ik onderworpen aan een waslijst van vragen. 750 vragen in de eerste afspraak en later in het traject nogmaals 1400 vragen. Verschillende psychologen kwamen er aan te pas.
Tja, er kwam eigenlijk niet echt iets uit. Ik moest eigenlijk een psychisch label hebben om verder geholpen te kunnen worden.
Daarom wilden zij mij graag een dwangstoornis aanpraten, zo kon ik verder in het systeem en kon de verzekeringsmaatschappij e.e.a vergoeden. Handig toch...?! Verbijsterd was ik.
Dit kon toch niet waar zijn?
Gelukkig had ik zelf maar ook mijn omgeving genoeg van het hele spektakel en zijn a.s.a.p gestopt met de therapie.
In de tussentijd was ik begonnen aan een studie bij de V-Cirkel Academie in Laren.
De confrontatie was groot. Iedere maand opnieuw werd mij de spiegel voorgehouden.
Ik kwam erachter dat ik mijn eigen burn-out had georganiseerd.
Had ik het serieus zelf veroorzaakt?
Ik wilde het niet horen, ik moest mijn mentoren overtuigen dat het kwam door mijn werk, mijn jeugd, mijn...nou ja, in ieder geval lag het niet aan mij.
Toch was het zo, we organiseren allemaal onze eigen stress. Wij dealen met situaties en omstandigheden op de automatische piloot. Met onze eigen overlevingsstrategie. En als je maar lang genoeg in dezelfde strategie blijft geloven en je de situaties wilt controleren en vormgeven, zal de frustratie oplopen en daarmee de stress opstapelen. Je brandt jezelf daarmee en zo raak je burn-out.
In mijn geval was het de perfectionist die ik ben, mijn innerlijke criticus die over uren draaide, mijn normativiteit, het hoge verantwoordelijkheidsgevoel dat ik heb en de lat die tot in de sterren ligt. Het maakte dat ik volledig opgebrand was.
Om belangrijke dingen in jezelf te veranderen, heb je zelfkennis nodig, en meer specifiek: inzicht in je onbewuste drijfveren en overtuigingen. Die zitten bij iedere verandering in de weg. Begrijpen wat je motiveert, is begrijpen waarom je doet wat je doet en ook waarom je dat zo moeilijk kunt laten.
Noodzakelijke kennis, want het verklaart namelijk dat je de beste adviezen NIET in praktijk kunt brengen. Dit komt omdat je onbewuste drijfveer in de weg zit en iedere verandering saboteert.
Een wereld ging voor mij open en langzaam kroop ik uit mijn burn-out. Eindelijk vatte ik waarom ik continue in dezelfde valkuilen stapte. Waarom ik iedere keer in dezelfde patronen vast zat en dit er uiteindelijk voor had gezorgd dat ik volledig overwerkt was en opgebrand.
Een jaar lang dook ik de diepte in over mijzelf. Spiegels werden voorgehouden, dikke confrontaties (met mezelf), maar man wat een eyeopeners.
Mijn leven werd lichter. Ik leerde hoe ik milder naar mezelf kon zijn, hoe ik het wat meer bij de ander kon laten en hoe ik daadwerkelijk kon gaan loslaten.
Ik kan weer genieten van mijn gezin en maak nu bewust keuzes, heb regie en voel me weer fijn en prettig met mezelf en anderen.
Ik ben een zoveel rijker mens geworden. Ik weet nu wat mijn valkuilen zijn en hoe ik mezelf hieruit kan halen. De patronen zijn doorbroken. Beperkte overtuigingen zijn bijgesteld.
Ik kan nu zeggen, dat mijn burn-out het beste is wat mij is overkomen.
Dit heeft mij doen besluiten om door te gaan met het bestuderen van deze materie. Inmiddels heb ik mijn post-HBO diploma hiervoor mogen behalen en ik ben hierdoor een bewuste coach. Niets is zo vervelend als een coach die je advies geeft die voor hem of haar zeer waardevol is, maar waar jij niets mee kunt.
Nu wil ik zo graag jou deze inzichten geven. Ik wil ervoor zorgen dat jij ook deze kennis mag krijgen over jezelf en de patronen gaat zien waarin je vastzit.
Als je eenmaal weet wie jij bent en wat jou drijft...dat je weet waarom je doet wat je doet, dan heb je alle tools in handen om de beste versie van jezelf te worden.
Comments