29 september 2022
Persoonlijke ontwikkeling is oude ideeën loslaten en dat doet pijn.
En dat is nu net waar de schoen wringt.
De meeste mensen willen best wel ontwikkelen, ze zijn ook zeer geïnteresseerd in hoe dat te doen en hebben vaak de meest prachtige ideeën over wat ze willen doen. Gaan ook gretig aan de slag. Wat fantastisch is. Alleen...
Ik hoor mensen ook vaak zeggen: "ik weet ook wel wat ik moet doen"
Top, zeg ik dan, maar wat maakt dat je het nog niet doet, of nog maar weinig toepast?!
De meest voorkomende variant is: "ik doe het wel of ik heb dat ook wel gedaan" maar, "ik verval weer in mijn oude patronen."
Dat is logisch, want er worden dan veelal grote doelen neergezet. En de stappen naar verandering en ontwikkeling wil men graag grote stappen laten zijn
De crux zit in het volgende: persoonlijke ontwikkeling is zelfgroei en groeien doet altijd een beetje pijn. Dan zul je iets moeten gaan doen, wat minder lekker aanvoelt en wat niet zo past bij jouw overtuigingen en ideaalbeelden. Hoe je de dingen normaliter oplost, aanpakt en wat jou motiveert in het leven.
De reden hiervan is, dat we allemaal (beperkte) overtuigingen hebben die ons zo heerlijk hebben geholpen in ons leven. Patronen die we keer op keer herhalen. Die ervoor gezorgd hebben dat we zijn waar we nu zijn.
Die bij tijd en wijlen behoorlijk in de weg gaan zitten en we erachter komen dat het onze "strategie" niet meer zo dient.
Het stomme is, dat we op dát moment maar slecht naar onszelf kunnen kijken en liever gaan wijzen naar de ander.
- Die collega is ook zo irritant, ons werk eist teveel, de leidinggevende is vervelend of thuis zit een partner te zeuren of een paar kinderen die dwars zijn. -
Kosten en baten
Wellicht is dat zo, maar de vraag is, hoe deal je daar dan mee?
Daar komt opnieuw onze strategie weer om de hoek kijken. De overtuigingen die we zo fijn vinden om in te zetten.
Onze ideaalbeelden over hoe we het leven graag zouden willen zien.
Op het moment dat je dan naar jezelf gaat kijken en de overtuigingen die hebt bijstelt naar een nieuwe overtuiging zal dat iets op gaan leveren, maar het zal je ook iets gaan kosten. Het kost dus moeite, maar het levert het je uiteindelijk meer op. De baten zullen dus hoger zijn dan de kosten.
Ik zal een voorbeeld geven: Wanneer je héél graag de verantwoordelijkheid neemt of je het gevoel hebt dat het je de verantwoordelijkheid MOET nemen voor veel dingen in het leven, omdat jouw overtuiging is dat, alleen wanneer jij het doet, het goed gaat komen.
Dan kun je je wellicht voorstellen dat het een beetje veel wordt wanneer je overal de verantwoordelijkheid voor neemt en voelt te moeten nemen en je daardoor overspoeld raakt met taken. Want je kunt nu eenmaal niet alles op je nemen.
De "zie je wel" ervaring
Ik omschreef hierboven dat mensen vaak grote doelen en grote stappen willen nemen om zichzelf te willen ontwikkelen.
De valkuil daarbij is, dat je uiteindelijk zult toewerken naar je eigen falen, en je het "doel" niet helemaal zult bereiken. Daarbij zul je dan waarschijnlijk de gedachte hebben "zie je wel, het werkt niet wanneer ik mezelf ontwikkel, aanpas of verander"
Wat logischerwijs zal resulteren in wat je altijd deed. Het toepassen van je oude ideeën en overtuigingen. Per slot van rekening heeft dat altijd gewerkt.
Hoe dan wel?
Een mooi voorbeeld is: met de jaarwisseling gaan mensen vaak goede voornemens opnoemen. Een van de meest voorkomende is, meer sporten, afvallen, fitter worden.
De valkuil hierbij is, dat mensen die (bijna) nooit sporten, ineens 4-5 keer in de week willen gaan sporten. Dat houden ze precies 1-2 maanden vol en daarna vallen ze in hun oude patroon. En zullen zeggen: "dit werkt niet voor mij, laat maar hangen"
Ik vind dat niet zo gek. Waarom 4-5 keer per week gaan sporten.
Waarom niet beginnen met 2 keer in de week een halfuur wandelen of 2 keer in de week naar de sportschool. Lijkt me al uitdaging genoeg, wanneer je voorheen nooit ging.
Begrijp je?!
In mijn praktijk help ik mensen om eerst inzicht te krijgen in wie zij nu werkelijk zijn.
Welke ideaalbeelden zij hebben, welke overtuigingen en ideeën hierbij horen en in welke patronen zij werken en ook vast zitten.
Die overtuigingen gaan we stukje bij beetje een klein beetje aanpassen en bijstellen.
Daarbij bedenken we samen een haalbaar doel. En die is meestal kleiner dan zij zelf bedenken, anders werken we weer toe naar "Zie je wel" momenten. En dat wil je niet.
Wanneer zij deze haalbare doelen gaan inzetten en zullen ervaren dat er in deze keer een succeservaring wordt geboekt, pas dan ga je zien wat het daadwerkelijk oplevert, wanneer je oude ideeën loslaat.
Ik ben benieuwd, naar jouw ervaringen met persoonlijke ontwikkeling, veranderprocessen of groei die je doormaakt of wilt doormaken?
Comments