Burn-out en Stress
Alles over Burn-out en stress (in balans)
Op deze pagina vind je alles over burn-out, overspannenheid en stress.
Krijg antwoord op vragen als, wat is een burn-out, wat zijn de symptomen, wat is het verschil tussen een burn-out, overspannenheid en wat is stress en hoe werkt het voor ons mensen? En waardoor komt het eigenlijk?
​
Maar nog veel belangrijker, hoe kom je er vanaf, hoe ga je ermee om en het liefste, hoe voorkom je het.?!
​
Welkom bij Vanderburg Coaching
Wat is een Burn-out?
En wat zijn de symptomen?
​Een burn-out is een toestand van extreme fysieke, emotionele, en mentale uitputting, vaak veroorzaakt door langdurige stress.
Het ontstaat echter niet alleen door externe druk, maar veelal door wat er in onszelf afspeelt, vaste ingesleten patronen waarin we vastzitten en maar moeilijk uit kunnen komen.
Mensen raken opgebrand doordat ze op de automatische piloot omgaan met stress en verwachtingen van zichzelf en anderen, waardoor ze zichzelf steeds verder uitputten zonder voldoende herstel.
Deze patronen houden mensen gevangen in een cyclus van overbelasting en maken hen vatbaarder voor burn-out of zelfs depressie.
Dit kan leiden tot een gevoel van machteloosheid, verminderde prestaties, en een afstandelijke houding ten opzichte van dagelijkse activiteiten. Herstellen lukt steeds minder, waardoor stress blijft en aanhoudt.
​
Veelvoorkomende symptomen van een burn-out zijn:
-
Emotionele uitputting: extreme vermoeidheid en uitputting, waarbij je je mentaal en emotioneel uitgeput voelt door langdurige stressvolle situaties.
-
Chronische vermoeidheid: Ondanks voldoende slaap blijf je je uitgeput voelen.
-
Concentratieproblemen: Je hebt moeite om helder te denken en bent vergeetachtig.
-
Emotionele afstand: Gevoelens van cynisme en een gebrek aan betrokkenheid bij je werk of omgeving.
-
Fysieke klachten: Hoofdpijn, maagpijn, en andere stressgerelateerde symptomen.
-
Slaapproblemen: Moeite met in slaap vallen of doorslapen, wat de vermoeidheid versterkt.
​
Doorlopen met burn-outklachten of vast blijven zitten in uitputtende patronen kan ernstige gevolgen hebben voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Het kan leiden tot diepgaande en langdurige schade. Tijdig ingrijpen en herstel is essentieel om te voorkomen dat de klachten blijvend worden en om terug te keren naar een gezond en evenwichtig leven. Het is belangrijk om nu actie te ondernemen.
​
Gun jezelf de mogelijkheid om patronen te doorbreken, je energie terug te winnen en met meer veerkracht om te gaan met stress en verwachtingen.
Therapie en begeleiding kunnen helpen om de onderliggende oorzaken van stress te identificeren en te leren omgaan met stressvolle situaties.
1,6 miljoen
werknemers
Ervaren Burn-out klachten
Kost
3,3 miljard
Euro
Verzuim door werkstress
37%
vd jong volwassenen
Ervaart extreme stressklachten
1,3 miljoen
zitten thuis
Mensen in totaal, ook jongeren
Cijfers en statistieken
Bron: TNO.nl, GGZ Nieuws
Van stress, naar burn-out
Stress – wie kent het niet? Het is een universele ervaring en speelt een noodzakelijke rol in ons functioneren. Stress helpt ons om uitdagingen aan te gaan, ons aan te passen en te groeien in veranderende omstandigheden. Korte, acute stress maakt ons scherper en helpt ons beter te presteren.
Bij een dreiging of uitdaging reageert ons lichaam automatisch door extra energie vrij te maken, zodat we alert en gefocust kunnen blijven.
​
Echter, wanneer stress langdurig aanhoudt zonder voldoende herstel, kan dit leiden tot zowel fysieke als mentale uitputting. Dit uit zich vaak in klachten zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen, en concentratieverlies. Wanneer stress onbeheerd blijft, kan het zelfs overspannenheid en uiteindelijk burn-out veroorzaken.
​
-
Stress: Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op uitdagingen of druk. Korte periodes van stress kunnen productief zijn en helpen om beter te presteren. Maar wanneer de stress chronisch wordt, kan het lichaam en de geest dit niet meer goed verwerken.
-
Overspannenheid: Als de stress aanhoudt zonder voldoende herstelperiodes, kan iemand overspannen raken. In deze fase ervaart men vaak fysieke en mentale klachten zoals extreme vermoeidheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, en concentratieproblemen. Mensen kunnen nog functioneren, maar merken dat ze sneller opgebrand raken en moeite hebben om hun werk of dagelijkse taken vol te houden.
-
Burn-out: Als de stress en overspannenheid doorgaan zonder herstel, kan dit leiden tot een burn-out. Dit is een chronische staat van uitputting, waarbij iemand fysiek, mentaal en emotioneel "leeg" is. Burn-out gaat vaak gepaard met een gevoel van machteloosheid, cynisme, en verminderde prestaties. In deze fase is functioneren vaak niet meer mogelijk zonder langdurige rust en professionele hulp.
Samenvattend kan burn-out ontstaan wanneer langdurige stress - en daarmee op een andere manier omgaan - niet wordt aangepakt, en het overspannenheidsstadium onbehandeld blijft. Het is belangrijk om te leren omgaan met stress om zo te voorkomen dat het zich verder ontwikkelt tot burn-out of andere klachten.
​
Krijg de handvatten die echt voor jou werken, want het gangbare advies om "los te laten" en andere goedbedoelde tips schieten vaak tekort. Als het zo eenvoudig was, had je het allang zelf gedaan. Kom in contact
De oplossing voor Burn-out en stress
&
Hoe voorkom je het?
In 2019 raakte ik zelf in een burn-out, iets waarover je meer kunt lezen op mijn website onder Over Deborah. Wat ik toen ontdekte, wat ik heb bestudeerd en nu met mijn cliënten deel, is dat stress, overspannenheid en burn-out vaak ontstaan door vastgeroeste patronen in ons gedrag en onze manier van denken en hoe wij deze doorzetten in de interacties met andere mensen. Deze patronen herkennen en doorbreken is essentieel voor herstel en preventie.
​
Oplossingen en preventie
-
Bewustwording van sociale interacties: Herkennen wat of welke interacties stress bij je oproepen en waarom dat gebeurt, is een eerste stap. Door meer inzicht te krijgen in hoe je reageert op anderen, kun je patronen doorbreken die tot stress leiden.
-
Grenzen stellen in relaties: Of het nu gaat om werk of privé, het stellen van duidelijke grenzen voor jezelf en in je relaties zijn essentieel om stress te verminderen. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld leert "nee" te zeggen, of dat je juist meer in de "beweging" komt of duidelijke communicatie bevordert over wat je wel en niet kunt dragen etc.
-
Tijdige rust nemen en zelfzorg: Hoewel sociale interacties waardevol zijn, is het ook belangrijk om tijd voor jezelf in te plannen, zodat je kunt herstellen van de spanningen die deze contacten soms opleveren. Zelfzorg is ook, jezelf de vraag stellen wat je voelt en ervaart en deze informatie net zo dienend is als wat er feitelijk zich afspeelt.
-
Ruimte geven aan emoties en gevoelens: In sociale situaties ontstaat stress vaak doordat we emoties niet durven of kunnen uiten. Het is belangrijk om ruimte te geven aan zowel je eigen emoties als die van anderen, en open en eerlijk te communiceren over wat je voelt.
-
Ondersteuning zoeken: We kunnen stress niet alleen verwerken. Sociale steun is cruciaal om ons mentaal gezond te houden. Zorg ervoor dat je een netwerk van vrienden, familie of collega’s hebt waar je terecht kunt voor steun en begrip.
Samenvattend ontstaat stress niet alleen door werkdruk of persoonlijke patronen, maar vooral door hoe we ons bewegen in onze sociale netwerken. Het herstellen van balans betekent niet dat we mensen moeten vermijden, maar juist dat we leren omgaan met de spanning die deze interacties soms met zich meebrengen.
​
Stress is een gegeven; het volledig laten verdwijnen is niet realistisch. Wat wél mogelijk is, is hoe we ermee omgaan. De sleutel ligt in het doorbreken van ingesleten patronen en bewust leren reageren, met nieuwe handvatten die in therapie aangereikt worden. Dit geeft meer regie in uitdagende situaties.
Loop je vaak vast en wil je de juiste tools krijgen om sterker in stressvolle situaties te staan? Neem dan contact op, via onderstaand formulier.